Když semínka zasadíme… 🌱

Společně jsme se seznámili s růstem rostlin, jarními květinami, ale také se strukturou rostlin a s podmínkami růstu. Abychom toto všechno lépe pochopili, zkusili jsme si semínka zasadit přímo ve třídě (pažitku, rukolu, petržel, čočku a fazole). Připomněli jsme si, co rostliny potřebují k růstu a co se stane, když to nemají. Seznámili jsme se i s tím, jak jsou pro nás tyto rostlinky zdraví prospěšné..(kyslík, potrava, ale také co nám pomáhá od zažívacích problémů, nebo co nám pomáhá ke správné funkci srdíčka,..). Děti mají možnost každý den sledovat, jak nám vše klíčí a roste. Růst rostlinek jsme si zkusili i zdramatizovat (klíčení semínka, relaxační cvičení – jak roste semínko). Samozřejmě jsme si nezapomněli říct, že o zasazené rostlinky musíme pravidelně pečovat. 

Na jaře, na jaře čáp jede v kočáře.

S přicházejícím krásným počasím, tráví Žabičky čím dál více času venku. Ale ani venku neleníme a učíme se, zkoumáme a poznáváme 🙂

A začalo opravdové jaro

Krásné slunečné dny vybízejí i nás k pobytu venku, a tak neleníme a vyrážíme do přírody. Trénujeme nožky, opalujeme tváře a připravujeme postavy na léto. Chodíme trénovat na posilovací stroje, na rozkvetlé louce hrajeme pohybové hry, pozorujeme okolní přírodu a učíme se nové věci. Venku jsme rádi a těšíme se krásným dnům. Jaro se odráží i v naší výtvarné činnosti a nástěnku zdobí rozkvetlá louka nebo plastické narcisky. Přijďte se podívat.

Den Země

dopolední akce

Zápis do MŠ 2024/2025

Zápis k předškolnímu vzdělávání se uskuteční v termínu 6. – 7. května 2024 a to v časech 8:00 – 11:30; 12:30 – 16:00

Předběžný počet volných míst: 26

Počet volných míst v běžné třídě: 17

Počet volných míst ve speciální třídě: 9

Tento počet volných míst není závazný a může se v průběhu i po ukončení přijímacího řízení změnit.

Co je nutné doložit k zápisu dítěte:

  • vyplněnou Žádost o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání, jejíž součástí musí být příloha Doklad o očkování, rovněž formulář Vyjádření lékaře ke zdravotnímu stavu dítěte (možno odevzdat až po rozhodnutí o přijetí dítěte) Formulář – Žádost o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání – je pro všechny mateřské školy, které jsou zřízeny statutárním městem Ostrava, jednotný.
  • kopie rodného listu dítěte pro kontrolu všech údajů na Žádosti o přijetí
  • pro přijetí dítěte do speciální logopedické třídy (zřízené dle § 16 odst. 9 školského zákona) doporučení školského poradenského zařízení
  • jestliže zastupuje dítě jiná osoba než zákonný zástupce, doloží oprávnění dítě zastupovat
  • v případě cizinců doklad o přechodném pobytu dítěte

Kde získat žádost k předškolnímu vzdělávání?

Žádost bude od 19. dubna 2024 dostupná na Portálu předškolního vzdělávání. Žádost si na portále můžete předvyplnit elektronicky a k zápisu ji přinesete vytištěnou.

Odkaz na Portál předškolního vzdělávání zde: Portál předškolního vzdělávání – Statutární město Ostrava – Úvod

Zákonný zástupce vygeneruje žádost a doručí ji do příslušné mateřské školy osobně, nebo dle níže uvedených způsobů.

Jak nám příslušné dokumenty předat?

  • osobním podáním do mateřské školy v termínu zápisu
  • do datové schránky základní školy – není vyžadován el. podpis, žádost musí být odeslána z DS zákonného zástupce, ID datové schránky: 2s7vcv4
  • e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem na e-mailovou adresu MŠ
  • poštou (rozhoduje datum podání na razítku pošty)

Osobní předání v kanceláři MŠ bude možné v těchto časech:

  • 8:00 -11:30
  • 12:30 -16:00

UPOZORNĚNÍ: Pokud by bylo podání učiněno pomocí e-mailu bez uznávaného elektronického podpisu nebo obdobným způsobem bez podpisu (fax), je povinností zákonného zástupce doložit podepsaný originál žádosti do 5 dnů od učinění takového podání, a to výše uvedenými způsoby. V opačném případě není možno podání požadovat za platné a nelze zahájit řízení o přijetí dítěte.

Organizace zápisu k předškolnímu vzdělávání:

O přijetí či nepřijetí uchazeče k předškolnímu vzdělávání rozhodne ředitelka školy ve správním řízení dle Kritérií pro přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání.

Rozhodnutí, kterým se vyhovuje žádosti o přijetí ke vzdělávání, se oznamují zveřejněním seznamu uchazečů pod přiděleným registračním číslem a výsledkem řízení u každého uchazeče. Seznam se zveřejňuje na veřejně přístupném místě ve škole a na webových stránkách školy, a to alespoň na dobu 15 dnů. Toto rozhodnutí bude zákonným zástupcům sděleno nejpozději do 30 dnů ode dne podání žádosti.

Proti rozhodnutí ředitele ve správním řízení mohou zákonní zástupci podat odvolání v odvolací lhůtě – obecně 15 dnů ode dne oznámení rozhodnutí. Ředitelka jej dále předá Krajskému úřadu k dalšímu řízení.

Mateřská škola přijme v souladu s § 50 zákona 258/2000 Sb. pouze dítě, které se podrobilo pravidelným očkováním, popř. má doklad, že se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci. U dětí, které jsou povinny nastoupit do mateřské školy (děti, které k 31.8.2024 dosáhnou 5 let) není očkování povinné.

Povinné předškolní vzdělávání

Zákonný zástupce dítěte je povinen přihlásit dítě k zápisu k předškolnímu vzdělávání v kalendářním roce, ve kterém začíná povinnost předškolního vzdělávání dítěte, tj. od počátku školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne pátého roku věku až do nástupu do základní školy.

Povinné předškolní vzdělávání se vztahuje na státní občany České republiky.

Povinné předškolní vzdělávání se vztahuje také na cizince,

  1. kteří jsou oprávněni pobývat na území České republiky trvale nebo přechodně po dobu delší než 90 dnů
  2. na účastníky řízení o udělení mezinárodní ochrany

Povinné předškolní vzdělávání se nevztahuje na děti s hlubokým mentálním postižením.

Nahlédnutí do spisu

Zákonní zástupci účastníka řízení ve věci přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání mají právo k nahlédnutí a vyjádření se k podkladům spisu, taktéž si činit výpisky, pořídit kopii spisu nebo jeho částí (dle § 38 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění). Termín  pro nahlédnutí do spisu bude ve středu 22.5.2024 v době 10:00 – 14:00 hod..

Na skok u rybníka 🐸🪷

Dětičky z motýlků protáhla svá tělíčka díky pohybového programu s názvem „Na skok u rybníka“. Pohybový program byl zaměřen na rozvoj hrubé motoriky pomocí psychomotorických aktivit. Ale co si pod pojmem „psychomotorika“ představit? – ta zjednodušeně poukazuje na na těsnou souvislost psychického a motorického prožívání dětí. Celý pohybový program doprovázel vodník „Frogo“, který dětem chystal různé pohybové výzvy, ve kterých používal netradiční pomůcky jako např. noviny, kelímky, papírové tácky, PET víčka nebo toaletní ruličky. ☺️ Ostatně se podívejte sami…

Badatel

Těšíme se do školy..

Brzy půjdu do školy….a do sešitu, plníme si úkoly. Většina z nás už to zná, ale přeci jen jsme si zopakovali, co všechno víme o škole, co se tam učí, co se tam nosí, jak to ve škole chodí apod. Potrénovali jsme předmatematické a předčtenářské schopnosti. „Tik-tak-bum“ – zkoušeli jsme si vymýšlení slov na počáteční písmeno ve vymezeném časovém limitu. Poznávali a vyráběli jsme písmena; počítali a sestavovali číselnou řadu; dále jsme trénovali logické řady a časovou posloupnost. Také jsme si společně připomněli třídní pravidla, zopakovali jsme si plno pohybových her a užili si tak týden plných příprav na zápisy do základních škol. Protože nám sluníčko venku hřálo, mnoho aktivit jsme si přenesli na pobyt ven a to nás bavilo nejvíce.

Až půjdu do školy, tam do té velké, budu mít aktovku, do ní se vejde:
pouzdro a sešity, knihy a barvičky, v ruce si ponesu pytlíček na cvičky.

Farma Duběnka

Žabičky vyrazily na farmu plnou zvířátek. Když jsme si povídali o domácích zvířátkách, shodli jsme se, že by bylo skvělé je i vidět a zkusit je i nakrmit, nebo dokonce pohladit. Neváhali jsme ani chvilku a už jsme byli na cestě.

Moc milá paní, které farma patří, nám ke svým zvířátkům pověděla plno zajímavostí a nechala nás je i pohladit a nakrmit. Moc jsme si to užili a rozhodně máme na co vzpomínat.

A pokud byste chtěli, můžete si zajím na farmu i s celou rodinou.

Týden s kapkou Katkou

Tento týden se Sovičky seznamovaly s kapkou Katkou. Pondělí nám začalo velkým deštěm a zvědavá kapka Katka nás navštívila ve třídě. Společně se malovalo. Ukázala nám, kde se takové kapky berou. Celý týden jsme si hráli s mraky a v pátek jsme se proměnili v čaroděje a vykouzlili jsme si déšť. Podívejte se, jak nám to šlo 🙂